Biografi

 

Hayden Powell_1_Photo-Anja Basma_small

Hayden Powell (1983)

Hayden Powell er trompetist og komponist med base i Oslo. Han er opprinnelig engelsk, men flyttet til Norge som barn og vokste opp i Molde. Han arbeider i en rekke stilarter med vekt på jazz og improvisert musikk og har gitt ut tre album i eget navn: The Attic (2011), Roots and Stems (2013) og dobbeltalbumet Circadian Rhythm and Blues (2015).

Tidlige år

Hayden Powell startet sin karriere som 13-årig medlem av den tradisjonelle jazzband Dixi fra Molde. Turneer i Norge og England samt fire cd-utgivelser med dette bandet gav Powell en forrykende start på musikertilværelsen. I tillegg spilte Powell mye sammen med sin far som er kirkeorganist. Mellom 2002-2006 tok han en bachelorgrad i utøvende jazz ved jazzlinja på NTNU, og startet i denne tiden blant annet bandet Magic Pocket sammen med Erik Johannessen (trombone), Daniel Herskedal (tuba) og Erik Nylander (trommer). Han gjorde stor suksess i 2008 da Hayden Powell Quartet spilte på Trondheim Jazzfestival med trompetisten Kenny Wheeler som gjest. Powell spilte dessuten i flere utgaver av Trondheim Jazzorkester, ledet av bl.a. Erlend Skomsvoll, Terje Rypdal, Vigleik Storaas og Eirik Hegdal. Han mottok Moldejazz og Sparebank 1 sitt Jazzstipend i 2006 og Trondheim Jazzfestivals talentpris i 2009.

Flyttet til Oslo

I 2008 flyttet Hayden Powell til Oslo hvor han tok en mastergrad i utøvende jazz ved Norges Musikkhøgskole (2009-2011). Gjennom studiet spilte Powell med musikere som Tore Brunborg, Jon Balke, Per Oddvar Johansen og Mats Eilertsen. Han utviklet en solokonsert og lagde musikk til flere utgivelser, deriblant Magic Pockets album The Katabatic Wind og hans debut i eget navn, The Attic. Sammen med bandet Magic Pocket fikk han Trondheim Jazzorkesters JazZtipend i 2009/2010, og var med på å skrive og fremføre verket Kinetic Music på Moldejazz i 2010.

Hayden Powell Trio

Powells første album The Attic ble utgitt i september 2011 til gode anmeldelser og fullt hus på Nasjonal Jazzscene Victoria i Oslo. Albumet markerte starten på Hayden Powell Trio, med Eyolf Dale på piano og Jo Skaansar på bass. Trommeslageren Jasper van Hulten, trombonist Erik Johannessen og saksofonist Tore Brunborg spilte også på deler av albumet. Etter dette har Hayden Powell Trio spilt mer enn 60 konserter på norske jazzklubber og festivaler, inkludert Nattjazz og Moldejazz. De gav ut oppfølgeren Roots og Stems i 2013, som også ble godt mottatt i utlandet. I 2015 gir Powell ut plata Circadian Rhythm and Blues, et dobbeltalbum som inneholder både trio og soloarbeid. Solodelen på albumet er produsert i samarbeid med Øyvind Gundersen (Hanne Kolstø, Siri Nilsen, Atlanter).

Powell som frilanser og komponist

Ved siden av sine egne prosjekter arbeider Powell som frilansmusiker med base i Oslo, og har spilt på mer enn 30 album til dags dato. Han har bl.a. spilt med den finske pianisten og harpisten Iro Haarla sin kvintett (m/ Jon Christensen, Trygve Seim og Uffe Krokfors) samt hennes nyskrevne verk “Ante Lucem”, sammen med med Norrlands Symfoniorkester i Umeå. Han har også spilt og turnert med Solfrid Molland sitt prosjekt “Katedral for Tapte Drømmer” (Kirkelig Kulturverksted), samt med musikere og band som Ola Kvernbergs Liarbird, Albatrosh og Trondheim Jazzorkester, Valkyrien Allstars og Terje Gewelt Spindrift. Fra 2014 har han spilt trompet i oppsetningen Lady Arbuthnott på Sunndalsøra. Den siste tiden har Hayden vært del av en rekke nye prosjekt, som pianisten Eyolf Dale sin oktett Wolf Valley (album ute på engelske Edition Records), vestlandsbandet Significant Time, og bandet til den Frankrike-baserte vokalisten Natacha Atlas. I 2016 er flere nye album på trappene, med blant annet Iro Haarla (ECM), Solfrid Molland (Kirkelig Kulturverksted) og Dag Magnus Narvesen sin oktett DaMaNa (Clean Feed).

Hayden Powell har skrevet det meste av musikken til hans egne album, og har laget en rekke storband- og korpsarr basert på disse låtene. Som student skrev han tekst og musikk til mini-operaen ”Dr. Jekyll’s Miraculous Medicine, som ble oppført på Trøndelag Teater. Har skriver også blåser- og strykerarrangement samt enkeltkomposisjoner, senest et solostykke til cellisten Kaja Fjellberg Pettersen.

 

Diskografi (utvalg)

Som leder

 •          2011: The Attic (Inner Ear)
 •          2013: Roots and Stems (Periskop Records)
 •          2015: Circadian Rhythm and Blues (utgis i 2015)

Med Trondheim Jazz Orchestra

 •          2006: Tribute (MNJ Records), med Vigleik Storaas
 •          2007: Live in Oslo (MNJ Records), med Maria Kannegaard Trio
 •          2009: Live at Moldejazz (MNJ Records), med Kobert
 •          2009: What if?: A Counterfactual Fairy Tale (MNJ records), med Erlend Skomsvoll
 •          2011: Kinetic Music (MNJ Records), Magic Pocket
 •          2011: Migrations (MNJ Records), med Øyvind Brække
 •          2013: Tree House (MNJ Records, med Albatrosh

Med andre

 •          2010: Den Blåaste Natt (Talik Records), med Jo Skaansar
 •          2011: The Katabatic Wind (Bolage Records), med Magic Pocket & Morten Qvenild
 •          2011: The Architect (Jansen Plateproduksjon), med Jens Carelius
 •          2011: Katedral For Tapte Drømmer, med Solfrid Molland (Kirkelig Kulturverksted)